2011. június 11., szombat

Nyitási módok

Stawett: két rétegben összehajtott vasalatot tartalmaz és az ülés alól kihúzható fiókból, az egyik tartó lábat fogva  kell kiemelni. Merev tartószerelés szolgáltatja a kellő stabilitást.
A fekvő felület megegyezik az ülőfelülettel.

Seddalift: Ez valamivel könnyebb nyitási technika, mint a Stawett. Itt egy kiemelő fogantyú van segítségünkre az ágyazáshoz. Farugós tartószerkezettel ellátott teljes fémvázas vendégyágy,  amely két mozdulattal ággyá alakítható. A könyvszerűen összehajtott szivacsot tartalmazó vasalatot az ülés alól kihúzzuk, és a vasalat könnyedén kinyithatóvá teszi az ágymechanizmust. A fekvő felület megegyezik az ülőfelülettel.



Földre nyíló: az ülőfelület több rétegű, így ágyazáshoz a felső ülőrészt hajtjuk le, jobb esetben az kanapé alól kihúzható fa rácsra. Ez a legegyszerűbb, ám legprimitívebb nyitási mód, a fekvő felület ilyenkor a földtől mintegy 18-20 cm -re lesz, időseknek nem ajánlom.

Ülőgarnitúra

Nevében is van a jellemzője: garnitúra. Ami lehet 3-2-1, 3-1-1, sarok + 1.

Az alap fogalmak:
3 = 3 személyes kanapé ( ágyazható vagy fix kivitelben)
= 2 személyes kanapé (ágyneműtartós vagy fix kivitelben)
1 = fotel (az extrákkal felszerelt fotel, mint pl. görgő, lábtartó, külön fel van tüntetve a nevében.)

Á= ágyazható
ÁT = ágyneműtartós



Kanapé


Többszemélyes ülőbútor. Karfával, háttámlával, esetleg fejtámlával.
 
A manapság megszokott változata a nyitható kanapé, mely általában a 140-150x 195-200 cm- es fekvő felülettel rendelkezik, típustól függően ágyneműtartóval, de inkább anélkül.


Extra igényeket kielégítően fekvőfotellel. Ez azt jelenti, hogy az ülőfelület egy bizonyos része meg van nyújtva, oda a lábakat lehet föltenni. 














Sarok kanapé: nyitható, és fix változatban készíthető.
Az én kedvencebb sarok kanapéim: Diva és Benetti
Nagyításhoz kattints ide!
DIVA
BENETTI